BYTE AV VENTILFILTER

Berört filter är runt och sitter nära taket. Antal filter kan variera beroende på storlek på lägenhet.

*Dra ut kåpan, samtidigt som du håller emot den del som är närmast väggen. Lägg kåpan åt sidan.

*Nu ser du befintligt filter som hålls fast av en inklämd hållare. Lossa hållaren och byt till nytt filter.

*Tryck tillbaka hållaren till filtret och kåpan. Observera att pinnen som håller kåpan har en splines som måste gå in i motsvarande skåra på kåpan.

Se bild nedan.

 


OMBYGGNAD OCH LÄGENHETSUNDERHÅLL

Bostadsrättshavare ska på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick och svara för lägenhetens samtliga funktioner och för det löpande underhållet av lägenheten. Underhållsskyldighet innebär att dels göra de reparationer och förbättringar som behövs, dels stå för kostnaderna för detta. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar.

Föreningen svarar för det yttre underhållet för fastigheten och dess allmänna utrymmen. Vidare har föreningen ansvaret för stamledningar för avlopp, värme, elektricitet, vatten och kabel-TV som föreningen installerat i din lägenhet.

Vid betydande förändringar av lägenheten, kan det ibland till och med behövas ett bygglov från ansvarig myndighet. Om du vidtar några icke godkända renoveringar är du skyldig att återställa lägenheten i ursprungligt skick.

I god tid innan en ombyggnad eller reparation påbörjas i lägenheten ska arbetet anmälas till styrelsen.

Det här får du göra utan styrelsens tillstånd:

• Måla, tapetsera och lägga golv
• Byta vitvaror
• Renovera ytskikt i kök och badrum
Det här får du inte göra utan styrelsens tillstånd
• Ingrepp i bärande konstruktioner
• Ändra befintliga ledningar för avlopp, värme, ventilation, vatten och El-installationer
• Installation av köksfläkt med separat motor
• Annan väsentlig förändring av lägenhet

Det här får du inte göra utan styrelsens tillstånd:
• Ingrepp i bärande konstruktioner
• Ändra befintliga ledningar för avlopp, värme, ventilation, vatten och elinstallationer
• Installation av köksfläkt med separat motor
• Annan väsentlig förändring av lägenhet

Meddelande om planerade, bullrande arbeten ska sättas upp i porten eller hissen, så att grannarna är förvarnade och kan ta kontakt. Ange när arbetet påbörjas och när det förväntas vara avslutat.


STÄDNING OCH BYGGSOPOR

För att undvika nedsmutsning eller skador, ska golv och väggar i allmänna utrymmen skyddas med papp eller plast under renoveringen. Du blir ersättningsskyldig för eventuella skador som uppstått.

Allmänna utrymmen, som entréer, korridorer och trappor, får inte användas till förvaring av byggmaterial eller byggavfall. Detta är ett säkerhetskrav från brandmyndigheterna men kan också vara störande för grannarna.

Allmänna utrymmen ska hållas väl städade under renoveringen och allt byggbyggavfall ska forslas bort. Byggsäckar ska forslas bort samma dag. Om byggsopor lämnas kvar kan förvaltaren forsla bort dem och debitera dig för kostnader.

All renovering i lägenheten måste vara fackmannamässigt utfört, annars kan försäkringsbolaget neka till ersättning vid skada.