EKONOMI
Estate Concierge AB sköter ekonomisk och teknisk förvaltning på uppdrag av föreningen (hyror,
månadsavgifter, fakturering, bokslut m.m.) Vi har ett gemensamt el-abonnemang för att hålla nere kostnaderna för samtliga medlemmar. Om något skulle vara oklart med elavgiften eller om du vill ha en specifikation kan Estate hjälpa dig. Elavgiften är uppdelat månadsvis, en
korrigering görs vid varje årsskifte där man får betala mer eller få tillbaka pengar beroende på förbrukningen.
Estate Con Linköping AB
Torvingegatan 16 582 78 LINKÖPING
Telefon: 013-120 220
Epost: infolink@estatecon.se
INSATS
I en bostadsrättsförening betalas en fastställd insats till föreningen bara när lägenheten upplåts för allra första gången. Bostadsrättshavaren har ingen rätt att få tillbaka insatsen från föreningen när man inte längre är medlem. Det ekonomiska värdet för bostadsrätten får man ut genom en vanlig försäljning.
När man köper en andel i en bostadsrättsföreningen får man en nyttjanderätt till en specifik lägenhet. Ju större andel, desto större avgift kommer man att betala. Föreningens ekonomi kommer att påverka din avgift och indirekt bostadens värde. Därför ligger det i ditt intresse att förstå den! I årsredovisningen finns information om föreningens intäkter och skulder. Ibland finns det även information om vilka renoveringar som har gjorts tidigare och vilka planer det finns för framtiden.
ÅRSAVGIFT
Årsavgiften ska täcka föreningens driftskostnader, det vill säga uppvärmning, vatten, el, löpande underhåll, amorteringar med mera. I föreningens stadgar ska framgå beräkningsgrunden för vilka årsavgifter som tas ut. Om beräkningsgrunden ska ändras måste beslut fattas av föreningsstämman.
Utebliven betalning av årsavgiften eller upprepade förseningar med betalning kan resultera i uppsägning av nyttjanderätten till bostadsrätten. Föreningen har rätt att ta ut dröjsmålsränta vid för sent inbetald årsavgift.
En del av den månadsavgift som alla medlemmar i bostadsrättsföreningen betalar in varje månad går till att betala ränta på föreningens lån.
De allra flesta bostadsrättsföreningarna är belånade. Ofta har lånen tagits i och med att föreningen köpte fastigheten från den tidigare ägaren eller bostadsutvecklaren. Föreningar med äldre fastigheter kan ha tagit ytterligare lån för att betala större renoveringar.
Det finns också andra avgifter som är tillåtna för föreningen att ta ut.
ANDRA AVGIFTER
- Upplåtelseavgift är en extra kapitalinsats som begärs av föreningen då exempelvis en hyresrätt ombildas till bostadsrätt. Föreningen vill då ha mer betalt än vad de ursprungliga köparna var tvungna att betala i insats. Upplåtelseavgiften kan sägas vara mellanskillnaden mellan marknadspris och insats.
- Pantsättningsavgiften ska täcka de administrativa kostnaderna i samband med underrättelse av pantsättning.
- Överlåtelseavgiften är till för att täcka de administrativa kostnaderna som uppstår då en bostadsrätt överlåts.
- Avgiften för andrahandsupplåtelse får årligen uppgå till högst 10 procent av gällande prisbasbelopp. Den betalas av bostadsrättshavaren som upplåter sin lägenhet i andra hand.
Dessa fyra avgifter får bara tas ut om de står i stadgarna. Avgifterna ska betalas på det sätt som styrelsen bestämmer.
GEMENSAMMA KOSTNADER
Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten och el och värme betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt. Undvik onödig vädring/värmeutsläpp.
Bostadsrättsföreningen är bokföringsskyldig och måste varje år upprätta en årsredovisning och revisionsberättelse. Årsredovisningen är offentlig. Större bostadsrättsföreningar måste skicka in årsredovisningen till Bolagsverket.
MÖJLIGHET ATT LÖSA SIN ANDEL I FÖRENINGENS LÅN
Som medlem i föreningen bör du ta del av årsredovisningen och läsa om föreningens kapitalkostnadsdelar. Föreningen uppmanar att medlemmar överväger att lösa sina lån i föreningen. Detta bör för de flesta generera en positiv skatteeffekt eftersom privata räntor är avdragsgilla till skillnad för föreningens räntor. Samtliga lån är rörliga vilket innebär att den medlem som önskar lösa sin del kan löpande ansöka om att göra detta hos styrelsen för samtliga delar.
DOKUMENT ATT TA DEL AV
För att se föreningens stadgar, årsredovisning m.m. besök fliken ”Om Brf Svea och styrelsen”.
https://www.brfsvea.se/om-brf-svea